کاوش موضوع دنیا
صفحه اصلی
دنیا
گیتی (به انگلیسی: Universe) اشاره به تمامی هستی و کائنات و عالم دارد که عبارت است از کل فضا، زمان و محتویات آنها، که شامل سیارگان، ستارگان، کهکشانها و همهٔ اشکال دیگر ماده و انرژی میشود. نظریهٔ مهبانگ پذیرفتهشدهترین توصیف کیهانشناختی از تکامل جهان است. بنا بر تخمینهای این نظریه، فضا و زمان با هم در حدود ۱۳٫۷۹۹±۰٫۰۲۱ میلیارد سال قبل پدید آمدند، و از آن زمان جهان پیوسته در حال انبساط بوده است. اگر چه اندازهٔ فضایی گیتی هنوز ناشناخته است ولی معادله تورم کیهانی نشان میدهد که قطر آن باید حداقل ۲۳ تریلیون سال نوری باشد و میتوان اندازهٔ جهان قابل مشاهده را بهدستآورد که در حال حاضر تقریباً ۹۳ میلیارد سال نوری است.
به دانش شناخت و مطالعه گیتی، اونیوِرسولوژی یا گیتیشناسی گفته میشود.
نخستین مدلهای کیهانشناسی که توسط یونانیان باستان و فیلسوفان هندی پدید آمدند، زمین-مرکز بودند و زمین را مرکز جهان میدانستند. با گذشت قرنها، مشاهدات نجومی دقیقتر به نیکلاس کوپرنیک کمک کرد تا مدل خورشید-مرکزی را بر پایهٔ مرکزیت خورشید در منظومهٔ خورشیدی ارائه دهد. سر ایزاک نیوتن با بهرهگیری از کارهای کوپرنیک و همچنین مشاهدات تیکو براهه و قوانین گردش سیارهای کپلر، قانون جهانی گرانش را معرفی کرد.
با پیشرفتهای بعدی که در مشاهدات حاصل شد، مشخص شد که خورشید تنها یکی از صدها میلیارد ستارهٔ موجود در کهکشان راه شیری است که خود تنها یکی از چند صد میلیارد کهکشان موجود در کیهان است. بسیاری از ستارگان در کهکشان سیاره دارند. در مقیاس بزرگ کهکشانها به شکل یکنواختی توزیع شدهاند و در همهٔ جهتها یکسان هستند در نتیجه جهان گوشه یا مرکز ندارد. در مقیاسهاس کوچکتر کهکشانها در خوشهها و ابرخوشههای کهکشانی پراکنده شدهاند که رشتهکهکشانها و نواحی پوچ را در فضا تشکیل میدهند.
کشفهایی که در اوایل قرن بیستم رخ داد، نشان دادند که جهان آغازی داشته است و ازآن زمان فضا در حال انبساط با نرخی رو به افزایش بوده است.
طبق نظریهٔ مهبانگ، چگالی ماده و انرژی موجود اولیه با انبساط جهان کاهش یافت پس از یک دوره انبساط بسیار سریع که در حدود −۳۲۱۰ ثانیه طول کشید و دورهٔ تورمی نامیده میشود و جدایی نیروهای بنیادی چهارگانه از یکدیگر، جهان به تدریج سرد شد و انبساط آن نیز ادامه یافت و امکان پیدایش ذرات زیراتمی و اتمهای ساده فراهم شد. ماده تاریک به تدریج جمع شد و تحت تأثیر اثر گرانش آن رشتهکهکشانها و نواحی پوچ شکل گرفتند. ابرهای غولپیکر هیدروژن و هلیم به تدریج به جاهایی که ماده تاریک در آن چگالی بالاتری داشت کشیده شدند و نخستین ستارگان، کهکشانها و هرآنچه امروز دیده میشود را بهوجود آوردند.
از مطالعهٔ حرکت کهکشانها کشف شد که باید ماده بسیار بیشتری از آنچه در اجسام مرئی (ستارگان، سحابیها و گازهای میانستارهای) دیده میشود، در جهان موجود باشد. این ماده نامرئی به نام ماده تاریک شناخته میشود. (دلیل تاریک نامیدن این نوع ماده آن است که شواهد غیر مستقیم زیادی بر وجود آن دلالت دارند اما هرگز مستقیماً دیده نشده). مدل لامبدا-سیدیام که پذیرفتهشدهترین مدل جهان است، پیشنهاد میدهد که در حدود۱٫۲٪ ± ۶۹٫۲٪ از جرم و انرژی موجود در جهان، یک ثابت کیهانشناسی است که مسئول انبساط جهان است و حدود ۱٫۱٪ ± ۲۵٫۸٪ نیز ماده تاریک است. در نتیجه مادهٔ معمولی (باریونی) تنها ۰٫۱٪ ± ۴٫۸۴٪ از جهان فیزیکی است. ستارگان، سیارات، و ابرهای گازی قابل مشاهده تنها در حدود ۶٪ ماده عادی (باریونی) را تشکیل میدهند.
فرضیههای رقیب متعددی در مورد سرانجام جهان و آنچه قبل از مهبانگ بوده است مطرح شدهاند اما سایر فیزیکدانان و فلاسفه از گمانهزنی در این مورد خودداری میکنند، زیرا تردید دارند که وضعیتهای ماقبل مهبانگ هرگز در دسترس دانش بشری قرار گیرند. برخی فیزیکدانان فرضیات چندجهانی مختلفی ارائه دادهاند که در آنها جهان ما به عنوان یکی از چندین جهان مشابه موجود، در نظر گرفته میشود.... بیشتر در ویکی پدیا